Ce e Athanor?

“Athanor” e maximum de gust, minimum de stres, maximum de distanțare. Mai precis, e o treime bistrou, o treime parc de relaxare și o treime grădină de legume. Aici nu vii doar pentru mâncarea gătită încet, deseori peste noapte la cuptorul pe lemne sau afumătoare. Vii și ca să-ți  încarci bateriile într-o grădină despre care toți care o vizitează spun că e paradisiacă. Sau să tragi un pui de somn într-un hamac după masă, să admiri cele peste 350 de soiuri de trandafiri din grădină, să citești o carte la umbră ori să vizitezi atelierul Victoriei. Vii să te “restaurezi” după prea mult oraș și alergătură. Locurile sunt disponibile doar cu rezervare.

Credem sincer că gătitul e o alchimie, mult mai mult decât simple reacții moleculare și proporții științifice. De asta bistroul nostru se numește”Athanor”, pentru că athanorul e cuptorul alchimiștilor. În același timp credem mult în simplitate și autenticitate, în revenirea la rădăcini, fără însă a ignora cu tradiția culinară clasică. Credem într-o estetică simplă și privim cu din ce în ce mai mult amuzament excesele estetice ale epocii. De asta sloganul nostru e într-o franceză inventată, ușor auto-ironică: “la coupteur”. Pentru că deși producem mâncare de calitate fine-dining, suntem totuși într-o comună din Călărași.

Și, pentru a fi limpede din prima, la Athanor nu vii pentru servicii de restaurant cu pretenții. Nu că nu ne-am dori (mi-ar place chiar foarte mult!) ci pentru că e practic imposibil: în weekend sunt singur, eu gătesc, eu servesc, eu debarasez. Oricât aș căuta un ajutor la servire doar pe weekend el e imposibil de găsit în Gurbănești. Așadar uneori servirea mai întârzie, durează ceva mai mult sau mai uit că m-ați rugat acum 10 minute să vă aduc ceva. Soluția nu e să vă indignați ci să insistați sau să vă luați singuri 🙂 Scopul nu e să fiți tratați regește ci să mâncați foarte bine și să vă relaxați în grădina frumoasă a bistroului.

Rețete găsite, care nu mai trebuie căutate: